Rolkarze na lodowiskach – fotorelacja z zajęć upowszechniających sporty zimowe w Baniach.

Nasze Stowarzyszenie po raz trzeci otrzymało dofinansowanie z Funduszu Zajęć Sportowych dla Uczniów Ministerstwa Sportu i Turystyki na upowszechnianie sportów zimowych wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych. Programem zostało objętych 60 uczniów ze szkoły w Baniach. Uczestnicy mieli zajęcia na lodowisku Słowianka w Gorzowie Wlkp.

Zajęcia prowadzone były zarówno dla początkujących, którzy mieli po raz pierwszy styczność z łyżwami i stawiali pierwsze kroki na lodowisku, jak również dla zaawansowanych osób, którzy mieli okazję doskonalić swoje umiejętności.

W realizację zadania zaangażował się Wójt Gminy Banie – Pani Teresa Sadowska i wsparła przedsięwzięcie dofinansowując transport uczestników. Obsługę instruktorską zapewniło Stowarzyszenie Libero Banie.

Zajęcia te raz jeszcze potwierdzają, że troska o aktywność fizyczną dzieci i młodzieży powinna być udziałem zarówno organów centralnych jak i samorządów oraz organizacji lokalnych. Tylko takie partnerstwo na rzecz sportu przynosi wymierne rezultaty.

Wolontariusze przeprowadzili również warsztaty pn. „Yeti uczy i ostrzega”, podczas których wykorzystana materiały Ministerstwa Sportu i Turystyki kampanii „Bezpieczna Woda” – zimowa wersja

plakat_zimowy_2017_-_do_druku