ROLKARZE NA LODOWISKA – zajęcia sportowe upowszechniające sporty zimowe wśród uczniów

Fundusz Zajęć Sportowych dla Uczniów dofinansował zadanie w dwóch miejscowościach: Banie i Wałcz.

Dzięki wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki możliwe było zorganizowanie 6 grupom uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych zajęć upowszechniających sporty zimowe.

Do udziału w zadaniu zaprosiliśmy szczególnie uczniów, którzy z powodzeniem jeżdżą na rolkach czy deskorolkach w okresie letnim. Mają oni predyspozycje do jazdy na łyżwach tj. poczucie równowagi i koordynacji ruchów. Podobna przesłanka towarzyszyła chęci zaangażowania uczniów uprawiających gry zespołowe – chcieliśmy, aby przekonali się do hokeja na lodzie, poznali zasady gry.

Dodatkowo przeprowadzono cykl zajęć edukacyjnych pn. „Yeti uczy i ostrzega”. Były to warsztaty poświęcone możliwościom i zagrożeniom jakie niesie ze sobą uprawianie sportów zimowych, jak również zagrożenia ze strony dzikich lodowisk, udzielanie pomocy topiącemu.

Program okazał się być atrakcyjny dla młodych ludzi i znacznie przyczynił się do upowszechniania sportów zimowych w środowisku lokalnym oraz zwiększenia bezpieczeństwa korzystania z uroków zimowego szaleństwa.

Pięknie dziękujemy za wsparcie podczas realizacji zadania członkom Stowarzyszenia Amatorów Piłki Siatkowej – SAPS Libero Banie oraz władzom i pracownikom Urzędu Miasta i Gminy Wałcz.