Podsumowanie PROGRAMU KLUB 2017

W minionym roku Stowarzyszenie otrzymało  z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej Ministerstwa Sportu i Turystyki w ramach nowego narzędzia wsparcia klubów i stowarzyszeń sportowych – Programu Klub środki na realizację zajęć treningowych i doposażenia w sprzęt sportowy. W znacznym stopniu przyczyniło się do podniesienia poziomu umiejętności biegowych i jeździeckich dzieci i młodzieży, które są członkami sekcji sportowych naszego Stowarzyszenia. W 100% zostały zrealizowane cele i osiągnięte rezultaty. Upowszechnianie idei Programu w sposób wymierny przyczyniło się do rozwoju Stowarzyszenia i zwiększenia zainteresowania zarówno jego działalnością, jak i uczestnictwem w sekcjach.

Zadanie było realizowane od 11.09.- 30.11. 2017 r.

Zajęcia odbywają się w Szczecinie przez cały rok.

Obecnie trwają zapisy do sekcji jeździeckiej.

Sekcje sportowe działające w Stowarzyszeniu Dzieci i Młodzieży „Karol”:

1.SEKCJA BIEGACZA obejmuje plany treningów dla dzieci w różnych przedziałach wiekowych.

*7 – 9 lat – Dystans od 50 m do 5 km.

*10-13 lat – Dystans od 50 m do 10 km.

*14+ lat – Dystans od 50 m do maratonów.

Efektem treningów był między innymi udział członków w sekcji w biegach na orientację odbywających się we wrześniu w Międzyzdrojach, a także dzieci i młodzież osiągały lepsze wyniki w rywalizacji szkolnej i międzyszkolnej.

2. SEKCJA JEŹDZIECKA działa pod okiem wykwalifikowanych instruktorów, którzy stawiają na edukację zgodną z możliwościami fizycznymi dzieci i młodzieży w różnym wieku i wspierają ich rozwój i rozwijają pasję. Treningi sportowe prowadzone są w skokach jak i ujeżdżeniu, zakończone wyjazdem na zawody. Jazdę konną można z dużym sukcesem rozpocząć w każdym wieku. Praktykowane formy treningu:

– dla dzieci poniżej 6 roku życia lub jako dobry start dla rozpoczynających naukę -zajęcia polegające na wykonywaniu ćwiczeń na grzbiecie konia wspomagających koordynację, równowagę, odwagę w siodle oraz rozwijając mięśnie niezbędne do prawidłowego dosiadu w przyszłości

–  jazda na lonży – zazwyczaj po kilku takich lekcjach jeździec staje się gotowy do jazdy samodzielnej i kierowania koniem samodzielnie

– jazda samodzielna w grupie – odbywa się na różnych poziomach: od zupełnie początkujących, przez naukę galopowania, do pierwszych skoków skoków

–  jazda indywidualna polecana jest dla jeźdźców, którzy chcą podszkolić swoje umiejętności na różnych poziomach zaawansowania.

– jazda w terenie – „oderwania od codzienności” w lesie, spotęgowane przez ciszę i zapach natury, sprawia, że wypoczywamy bardzo efektywnie.