Jesienna Karuzela Sprawnościowa – zapraszamy drużyny szkolne z województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego i lubuskiego

Jesienna KARUZELA Sprawnościowa – II Ponadregionalne Zawody Sportowe Dzieci i Młodzieży Szkolnej organizowane będą w Świnoujściu na hali sportowej przy Zespole Szkół Ogólnokształcących przy ul. Witosa 12 w dniu 25 września 2017 r.

Impreza sportowa odbywać się będzie w ramach III edycji Europejskiego Tygodnia Sportu. Na zawodach spotkają się sportowe drużyny szkolne z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego i lubuskiego. Zadanie ma celu promowanie aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku 9-12 lat (IV-VI klasy podstawowej) w zawodach opartych na sekwencji karuzeli tzn. przestrzeń hali zostanie zagospodarowana w taki sposób, aby zawody odbywały się symultanicznie (jednocześnie) w ramach kilku konkurencji.

Uczestnicy zostaną podzieleni na 3 grupy wiekowe : klasy IV, V, VI. Drużyny będą liczyć po 15 osób, czyli z jednej szkoły w zawodach startować może maksymalnie 45 uczestników.

Utworzonych zostanie 6 stanowisk, a drużyny będą musiały po kolei wykonać zadania sportowe (wziąć udział w konkurencjach sportowych). Adekwatnie do zajętego miejsc otrzymywać będą punkty, które zsumowane dadzą ostateczny wynik.

Opis stanowisk:

1/ drużynowe skoki przez skakankę – 2 zawodników kręci skakankę, 6 zawodników skacze. Zawodnicy jednostajnie kręcą skakankę, pozostali kolejno wskakują w taki sposób, aby nie dotknąć sznura i umożliwić wskakiwanie kolejnym zawodnikom. Wygrywa zespół, któremu udało się wprowadzić do skakania większą liczbę zawodników lub w przypadku 6 skaczących – czas od momentu wskoczenia szóstego zawodnika do chwili popełnienia błędu. Każda drużyna otrzymuje na wykonanie zadania 3 próby Znalezione obrazy dla zapytania skoki przez skakankę

2/ bieg sztafetowy z piłką po slalomie – 12 zawodników jednego zespołu stoi w odległości 5 metrów od siebie. Na sygnał startuje pierwszy zawodnik, prowadzi piłkę po slalomie w obie strony. Następnie podaje piłkę kolejnemu zawodnikowi i siada na swoim miejscu. Znalezione obrazy dla zapytania bieg po slalomie

3/ wyścig słowiański – Zawodnicy ustawieni na materacu obok ławeczki gimnastycznej. Na sygnał uczestnicy każdego zespołu kolejno opuszczają materac i wchodzą na ławeczkę. Ostatni uczestnik stojąc na ławeczce podnosi materac (nie może z niej zejść). Materac przesuwany jest przez zawodników po podłożu dookoła ławeczki, aż do momentu, gdy wróci na swoje miejsce.Uczestnicy schodzą z ławeczki i ustawiają się na materacu. Za zejście z ławeczki zespołowi dolicza się karne sekundy

4/ wyścig parami z piłką koszykową – uczestnicy w rzędzie za linią startu, dystans wyścigu – 18m.Przebieg zabawy: na sygnał pierwsza para biegnie z piłką podtrzymywaną wyłącznie piersiami zawodników (do półmetka i z powrotem), po czym nie używając rąk przekazuje piłkę następnej parze. Za upuszczenie piłki doliczane są karne sekundy. Wygrywa zespół, który najszybciej wykona zadanie 5/ wyścig z przewrotami – Zawodnicy ustawieni w rzędzie za linią startu. Na wprost zespołu w odległości 18 metrów znajduje się kapitan drużyny. W odległości 9 metrów od linii startu ułożony jest materac. Piłka znajduje się u kapitana. Na sygnał pierwszy zawodnik wykonuje kolejno:(1) bieg do materaca(2) przewrót w przód na materacu(3) kapitan wykonuje odbicie sposobem górnym do zawodnika, a ten sposobem górnym odbija piłkę z powrotem do kapitana(4) przewrót w tył na materacu(5) bieg na koniec swojego rzędu. Wyścig rozpoczyna następny zawodnik w momencie, gdy poprzedni przekroczy linię startu. Wygrywa zespół, który jako pierwszy ukończy konkurencję i przyjmie pozycję siadu skrzyżnego.

6/ ruchome kosze- Zawodnicy ustawieni w rzędzie za linią startu. W odległości 18 metrów na wyznaczonym półmetku stoi kapitan drużyny i trzyma oburącz kosz. W odległości 15 metrów od linii startu ustawiona jest ławeczka gimnastyczna. Na sygnał pierwszy zawodnik rozpoczyna wyścig.(1) bieg z kozłowaniem(2) zatrzymanie przed ławeczką(3) rzut do ruchomego kosza, w przypadku rzutu celnego kapitan wyjmuje piłkę z kosza i wykonuje podanie do zawodnika stojącego przed ławeczką, w przypadku rzutu nie celnego kapitan wykonuje podanie do zawodnika stojącego przed ławeczką, a zawodnik wykonuje rundę karną– kozłując obiega ruchomy kosz (5) bieg z kozłowaniem do swojego rzędu(6)przekazanie piłki następnemu zawodnikowi (7) ustawienie na końcu własnego rzędu.Wygrywa zespół, który wykona zadanie najszybciej i przyjmie pozycję siadu skrzyżnego a pierwszy zawodnik w rzędzie będzie trzymał piłkę oburącz nad głową.

Drużyny po zaliczeniu karuzeli sportowej i zsumowaniu punktów zostaną nagrodzone.

Medale i dyplomy dla wszystkich uczestników oraz puchary dla drużyn zwycięskich.

Kontakt: tel. 91 312 42 47 e-mail: szczecin.karol@wp.pl